SKIPtram

U bent hier: Home > SKIPFANS > Joury Smets

Joury Smets

 

(22-08-2023)

Hier nog wat filmpjes van Joury over zijn Brusselse PCC's.

https://www.youtube.com/watch?v=tZbemL79fgI
https://www.youtube.com/watch?v=mi_Zb2_F4uo
https://www.youtube.com/watch?v=40eXqSSzzYE

 

(25-04-2022)

Uitleg over het tekenwerk bij de Allan stellen.

 

Ik teken met een inmiddels hoogbejaarde versie van Sketchup Make.
Sketchup stelt rondingen inderdaad samen door meerdere platte vlakken.  Dat aantal platte vlakken heb je echter zelf grotendeels in de hand.
Ter illustratie: hieronder zie je drie cilinders van gelijke afmetingen, maar van links naar rechts samengesteld uit 24, 48 en 96 segmenten.  Hoe meer segmenten, hoe minder je die platte vlakken waaruit de ronding is samengesteld ook echt ziet.
 
 
Ik stem het aantal segmenten in rondingen en krommingen veelal af op hoe groot het deel is waar ik ze op toepas.  Ter indicatie zie je hieronder de hoeveelheid segmentjes waaruit de bolle kop van de T2000 die ik voor je maakte is samengesteld.  Ook al zijn dit allemaal stricto sensu platte driehoekjes: op een schaalmodel van 1:87 zijn die zelfs met een loep niet meer zichtbaar en vormen ze gewoon een… ronding.
 
 
 
 
Het fenomeen van ronding-die-bestaat-uit-platte-vlakken staat volledig los van stepping en kringen: die zijn het gevolg van de resolutie van de printer.  Daarin zijn grofweg twee soorten te onderscheiden:
  • De printer waar i.M mee werkt print door met een laser het resin te belichten.  Die laser is superfijnmazig, heeft geen echte resolutie en tekent eigenlijk de contouren van je printlaag.  Daarin zit in principe geen karteling of stepping.  Stepping bij i.M ontstaat doordat iedere laag 0,1mm dik is.  Daarom dat veel trams idealiter loodrechtop worden geprint bij i.M: dakrondingen en schuine zijwanden e.d. zitten dan immers in het vlak dat door de superfijne laser wordt getekend.  Kringen komen dan enkel terecht op de kop of dak (zie bijv. de neus van de HTM-PCC) of verjongingen in de zijwanden.
  • Een thuisresinprinter werkt met een door een LCD-scherm afgedekt UV-licht.  Dat LCD-scherm heeft wél een resolutie.  Mijn printer van Anycubic heeft een pixelgrootte op dat scherm van 0,051mm x 0,051mm.  Maar ook een thuisprinter bouwt laag per laag een print op.  Die stelt de gebruiker zelf in.  Voor de Allan heb ik geprint met laagjes van 0,03mm.  Met zo’n thuisprinter moet je afhankelijk van het model dat je print “spelen" met de oriëntatie om een zo goed mogelijk resultaat te hebben.  Tot op zekere hoogte kan je dat beredeneren, bijv. door de helling van je printobject af te stemmen op je z-resolutie (0,03mm voor de Allan) én je xy-resolutie (0,051mm x 0,051mm op mijn printer) door een boogtangens-formule, maar dat capteert nog niet evt. schuine zijwanden, bolle neusjes, afgeronde kopjes, etc.  Op de neus van de Allan zie je daardoor beperkte stepping.

Opmerking SKIPtram= Als je er maar genoeg wil een aandacht in stopt is al het geklets over software programma's niet relevant.

 

( 24-04-2022) 

Op een beurs had ik Joury al eens getroffen en we hadden ook al mail contact. Maar langszamerhand ook mede door het contact met Vincent Ertel ging de uitwisseling van gegevens en tips steeds verder. Hij heeft zich het 3D tekenen in in een medisch minder fortuinlijke tijd snel aangeleerd en was al gauw tot de conclusie gekomen dat trams "de" hobby is. Hij gaat hierbij tot het  uiteste bij het tekenen, construeren en te bouwen van heel erg mooie Belgische trams. Hij doet dit louter hobbymatig en niet voor derden. Erg jammer maar zo is zijn bescheiden instelling. Van zijn hand is het onderstaande model dat als proeftram in Amsterdam gereden heeft. Ook heeft hij de nieuwe RET Allan wagens in combinatie met SKIPtram getekend.

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben