SKIPtram

U bent hier: Home > MODEL in H0 (1:87) > GVBA materieel > BW 931-950 Nougatblokken

BW 931-950 Nougatblokken

©foto vezameling Cor Fijma

Bijgenaamd de Nougatblokken.

Beste Paul,

Tja, wat is in een (bij)naam? Aangezien de kleine middeninstappers 881-900 in 1921/1922 als eerste verschenen komt deze wagens de bijnaam "vogelkooitjes" zonder meer toe. Maar het is niet meer vast te stellen wanneer die bijnaam is ontstaan. Ik denk wel dat de bijnaam dateert van vóór 1930/1931. In laatstgenoemde jaren verschenen de grote middeninstappers 931-950. Sindsdien werd wel gesproken van "kleine vogelkooitjes" maar de bijnaam "grote vogelkooitjes" kan ik mij niet herinneren. "Nougatblokken" kwam in zwang als bijnaam voor de grote wagens maar sinds wanneer? Het zal wel ergens in de jaren dertig zijn geweest.
Ik zou de 931-950 aanduiden met "nougatblokken" en de naam "vogelkooitjes" reserveren voor de 881-900. Maar aan deze bijnamen is niets "officieels", dus noem de wagens zoals je wilt. De club tramliefhebbers die ik in de jaren vijftig ontmoette had het ook wel over "kleine middeninstappers" en "grote middeninstappers".
De benaming "nougatblok" is te vinden in het boekje "De Amsterdamse tram in het verleden en heden" van J. Deijs, verschenen omstreeks 1968. Misschien antiquarisch nog te krijgen.

Vriendelijke groet,
Cor Fijma

Inmiddels (2007) is met de bouw in messing van de beroemde ALLAN aanhangwagens begonnen. Deze aanhangwagens kwamen in 1930 in dienst als aanvulling op de iets kleinere Breslauers. Dit kleinere model is wel door Fairfield Models in produktie genomen maar van de grotere versie is mij niets bekend.

tekening aangepast naar Leiderlitz

( nov-2008) SKIPaustria (K.J.Sassen, Perchtoldsdorf ) heeft het model uit messing gezaagd en geconstrueerd. Voorlopig wordt het model schoongemaakt en in zijn messing uiterlijk geassembleerd om proef te rijden.Verder zullen de ventilatie rooster worden aangebracht.  Pas in een later stadium wordt het gespoten omdat messing ook zo erg mooi is.

Het gestraalde SKIPaustria model

Uiteindelijk is het model middels strips en draadmateriaal van het nodige relief voorzien en zijn de roostertjes aangebracht.

Het model nadat het gespoten is met de orginele TURMAC reclame door SKIPtram op maat gemaakt.

Het model is voorzien van zeer helder glas uit VIVAK.

Samen met de kleinere Breslauer van Fairfield, waarui blijkt dat de grotere versie veel eleganter werkt.

 

 

een aantal nougatblokken vervaardigd uit de SKIPtram bouwsets

 

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

nach oben